Hogyan készült

Steppelés

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Steppelésről

Mindig gyönyörködve nézem, hogy egy-egy patchwork munka milyen látványossá válik,

egy-egy jól megválasztott steppelési mintával. Amikor elkezdtem varrni, nem tudtam, hogy egy patchwork munka mitől válik igazán quiltté. Most már tudom, hogy a quilt=paplan, miért viseli ezt a nevet, és mitől patchwork a patchwork.

A quilt nem más, mint egy előtétlap, közbélés és hátlap kombináció. Ezt szoktuk úgymond letűzni, steppelni. Egy egyszerű anyagot is lehet steppelni, rögzíteni, de attól még nem lesz patchwork. Az egy sima quilt lesz. Ha az előlap foltvarrott, akkor beszélhetünk patchwork quiltről. Ezt sokan keverik.

Sajnos a szép steppelés nem megy egyik napról a másikra. Mindenkinek saját magának kell megtanulnia. Minden esetre ne kezdjük nagy takarókkal, hanem kicsiben, maximum 30 cm X 30 cm-es szendvicsekkel.

Mielőtt nekiugranánk steppelgetni, nézzük meg milyen közbéléseket lehet kapni nálunk.

vatelin, vlies Általában takarók közbélésére szoktuk használni, de kiválóan használható táskák, neszesszerek közbélés anyagának is. Különféle vastagsággal kapható, minél nagyobb a vastagsága, annál merevebb, jobb tartású lesz a munkánk.  
modakril vatelin ez egy tömörített vatelin, drágább mint a sima vlies, jobb minőségű, nem szálasodik annyira. Ez inkább táskák bélelésére használjuk.  
Decovil-light ez egy nagyon drága, de tuti cucc. Ez egy olyan tömörített vatelin, aminek a hátulja ragasztós, és így vasalással rögzíthetjük az előlaphoz. Neszik, táskák merevítésére használjuk.  
Kesztyűbélés Nagyon laza, puha, vékony vatelinszerű anyag, vatelinnál sűrűbb szövésű. Ezt én terítők alá szoktam használni, vagy a csatos pénztárcákhoz is kiváló.  
Ragasztós vetex 2 féle van belőle, egy lágyabb és egy vastagabb, merevebb. A vastagabbal jól lehet merevíteni a táskákat azonban steppelni rá nem lehet szépen, nem lesz mutatós. Én úgy szoktam, hogy az előlapot bemerevítem, és még rakok alá egy vékony vlies-t és hátlapolom. Így igazán szép igényes munka lesz az eredmény.   
felmosórongy Valaki esküszik rá. Elsőre szép eredményt mutathat, de kipróbáltam. Sajnos mosás után megadja magát. Ez az olcsó húsnak híg a leve kategória.  

 

 

 

Az oldalról

Sokan vagyunk foltvarrók. Nem kívántam különleges oldalt készíteni. Megpróbálom ezen az oldalon összegyűjteni a hobbiaimmal kapcsolatos információkat. A kedvenc oldalaimon legálisan letölthető mintákat találhatsz. 

Előzmények

2019. április 05.
2019. január 31.
2019. január 17.
©2020 Ancsylee. All Rights Reserved. Designed By Anikó Teveliné Matejdesz

Keresés