Hogyan készült

Kezdőkészlet

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

2004-ben kezdtem el komolyan foglalkozni a foltvarrással. A férjem keresztanyja vitt el egy

úgynevezett varrótáborba.

Se hordozható gépem, se eszközeim nem voltak. Csak álltam és ámultam, hogy milyen sok mindenre lesz szükségem az elkövetkező években, ha ezzel akarok foglalkozni, márpedig ezzel szerettem volna, ez már az első öt percben kiderült.  

Először is be kellett szereznem a varrógépemet. Erről majd a későbbiekben olvashatsz, hogyan is válaszd ki a megfelelő varrógépet.

Nézzük meg első nekifutásnak az eszközöket, és azok használatát!

A foltvarrás, a nevében is benne van, kis apró darabokat varr össze. Nagyon szereti a geometriát, hiszen síkbeli alakzatokat felhasználva varrja össze a blokkokat. Ahhoz, hogy ezt pontosan tudjuk kiszabni 3 dologra van szükségünk:

  • Vágólap
  • Vonalzó
  • Körkés

Ez a három dolog, mindig segítségedre lesz. Érdemes ezekből jó minőségűt választani.

Vágólap:

Vágólap méretét nagyban korlátozza az asztalunk mérete. Én egy közepes méretűt használok. Fontos számomra, hogy strapabíró legyen. Több félét kipróbáltam, nekem az OLFA márkájú jött be, abból is a 2 mm vastag verziójú. Áruk változó, ha tudsz várni 1-2 napot, akkor érdemes internetről megrendelni. Nagyon jó akciók szoktak lenni a www.Gepdepo.hu oldalon. Itt vágóalátét néven szerepel.

Én a 45 cm X 60 cm-est szeretem. Általában a vágólapok egyik fele cm-es, a másik fele pedig inches. 

Ha sablonnal szabsz, érdemes lehet beszerezni forgó alátétet.

Ilyenkor nem kell körbetáncolni a szabáskor a sablont. Ez az alátét cm-es beosztású. Mérete: 30 cm X 30 cm

Vásárlásakor itt is érdemes körülnézni, hiszen ennek az ára 6500 Ft - 11000 Ft között mozog. A legolcsóbb hely, amelyet hirtelen találtam az a http://forcewebaruhaz.hu

 

 

 

 Táborokba, utazáshoz, pedig célszerű egy összehajtható sablont beszerezni. Hátránya, hogy vagy csak centiméteres, vagy csak inches kivitelben rendelhető, és ráadásnak dupla annyiba kerül, mint egy alap vágóalátét.   

 Vonalzó:

A vonalzó a 2. legfontosabb dolog, amit meg kell vásárolnunk. Itt nagyon sok féle van. Kezdetnek én az Omnigrid márkájú 10 cm X 45 cm-est ajánlanék. Ezzel lehet már nagyobb darabokat szabni, de a kisebbeket is nagyszerűen vághatók vele.

Vigyázni kell vásárlásnál, mert egy-egy bolt között, akár 1000 Ft-os különbség is tapasztalható. 5000 Ft - 6500 Ft között mozog ennek a vonalzónak az ára. A https://www.varrogepszakuzlet.hu/ oldalon érdemes körül nézni, ők gyorsan és normális áron szállítanak.

Ha nagyobb darabokat akarunk szabni, akkor a nagy 15 cm X 60 cm-es vonalzót ajánlom. A kis vonalzótól óvakodjatok.

Mostanában a magyar foltvarrók is áttérnek az inches szabásra. Ha ilyenben is gondolkodsz, akkor egy közepes méretű, inches vonalzót vásárolj.

Vannak speciális vonalzók. Én úgy gondolom, a kezdetekhez az nem szükséges.

Vágókés

Itt is a közepes méretű vágókést ajánlanám. Én háromféle méretet ismerek, a kicsi 28 mm-est, a közepes 45 mm-est és a nagy 60 mm-est. Itt nagyon megoszlanak a vélemények, ki melyiket szereti. Általában a 45 mm-essel kiegyezünk. A kicsi körkést sablonokhoz ajánlják, de anélkül is kiválóan lehet boldogulni. A nagy körkést megmondom őszintén én még nem használtam.

Márkát tekintve nekem olfa van. Ezeknél ki lehet biztosítani a pengét, nem olyan balesetveszélyes. A többiről sajnos nem tudok véleményt mondani. Egyszer az egyik barátnőm rendelt valamilyen után gyártottat, de annak a kése nem akart forogni.

Körkésbe pengét viszont mindig után gyártottat rendelek az egyik kínai oldalról, és tökéletesen megfelel, ja és negyed annyiba kerül. Lehet éleztetni is, megpróbáltam, pár használat után újból életlen lesz. Az életlen penge balesetveszélyes!

 

Remélem, hasznos volt a cikkem.

A következő cikkben az anyagokról foguk megbeszélni. >>>

 

Az oldalról

Sokan vagyunk foltvarrók. Nem kívántam különleges oldalt készíteni. Megpróbálom ezen az oldalon összegyűjteni a hobbiaimmal kapcsolatos információkat. A kedvenc oldalaimon legálisan letölthető mintákat találhatsz. 

Előzmények

2019. április 05.
2019. január 31.
2019. január 17.

Klixo Particles

©2019 Ancsylee. All Rights Reserved. Designed By Anikó Teveliné Matejdesz

Keresés